Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

7 fogászati tünet, amivel irány a fogorvos

7 fogászati tünet, amivel irány a fogorvos

Bizonyára nem először hallja tőlünk, hogy mennyire fontos félévente a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Ez a garanciája – természetesen a rendszeres fogápolás mellett – fogai megóvásának.
Azonban bármennyire is alapos a szájhigiéniája, figyel a helyes táplálkozásra, bizony így is kialakulhatnak elváltozások, felmerülhetnek problémák, amelyekre érdemes odafigyelnie, és a javasolt időintervallumokon belül is felkeresnie fogorvosát.
Vegyük sorra azokat a fogászati tüneteket, amelyekkel nem szabad várni a következő ellenőrzővizsgálatig, hanem minél előbb célszerű konzultálnia egy szakemberrel.

 

1. Fogkő, elszíneződés jelenik meg fogai felületén

Ha fogkövet talál vagy más elszíneződést fogain, mielőbb érdemes egy időpontot kérnie kontrollra illetve fogkőeltávolításra,  szájhigiéniai kezelésre. 

 

2. Nem gyógyuló sebek, foltok az ínyen

Ha ínyén, vagy szájnyálkahártyáján fedez fel valami szokatlant, tartósan nem gyógyuló sebet érez esetleg fehér foltok jelennek meg a szájnyálkahártyáján esetleg fekély, afta, vagy hólyagok, ne halogassa, mielőbb keresse fel fogorvosát! A szájüregi rákelőző állapotok időben való felfedezése – különösen dohányosok esetén – életmentő lehet. Néha egy gyökérkezelt fog gyökere felett megjelenő pukli és annak tartalmának időleges ürülése mutat rá egy fel nem fedezett gyulladásra.

 

3. Fájdalmat vagy érzékeny területet érzékel a szájában

Ha bármikor fájdalmat vagy változást tapasztal fogaival, ínyével kapcsolatban, például hideg- és melegérzékenységet, vagy édességre, ráharapásra érzékennyé válnak fogai, érdemes azonnal időpontot kérnie ellenőrző vizsgálatra. A fájdalom mindenképp egy komoly jel, még abban az esetben, ha nem erős. A fájdalom az állkapocsizületben is jelentkezhet, rágáskor, ásításkor, vagy akár spontán sugárzóan is.
Sokan csak akkor lépnek, ha már elviselhetetlen számukra a fájdalmas lüktetés. Ez azonban már komoly problémára utal. Már a kis mértékű fájdalom is biztos jele annak, hogy valami nincs rendben, és fel kell keresni a fogorvost.
A nagy fájdalom ráadásul járulékos következményként negatívan befolyásolja mindennapi tevékenységét, az alvás, az evés és a beszéd képességét, ráadásul a kialakult elváltozás előrehaladottságára is utal, ami akár már a kezelés lehetőségeit is leszűkítheti. Nem érdemes tehát sokáig halogatni, ha fáj, irány a fogorvos!

 

4. Vérzést tapasztal fogmosás vagy fogselyem használata közben.

Normális, hogy ínye egy kicsit vérzik, amikor elkezdi kialakítani a fogselyem vagy fogtisztító pálcika használati rutinját. Ha azonban a vérzés néhány hét után sem szűnik meg, az ínygyulladásra, azaz parodontális problémára utalhat, amely, ha nem kezelik, komolyabb következményekhez vezethet.

 

5. Egyre nagyobb réseket tapasztal fogai között, esetleg azok mozgathatóvá válnak

Ha egyre növekvő réseket tapasztal fogai között, vagy ha azok vándorlásba kezdtek, egymásra csúsznak, vagy éppen egymástól távolodnak, ha egyre gyakrabban okoz gondot, hogy ételmaradék szorul fogai közé, vagy esetleg fogainak mozgathatóságát tapasztalja, ne várjon az időpontkéréssel!
Azoknál, akiknek erre öröklött hajlama van, az ínygyulladás a mélyebb szövetekre, a csontra is ráterjedhet, parodontális tasakok kialakulásával létrejön a fogágybetegség.

 

6. Ha folyamatosan rossz a lehelete, állandó szájszag keseríti meg a mindennapjait rendszeres fogápolás ellenére is

Bizonyos esetben partnere hívhatja fel figyelmét erre a problémára, amelyre sértődés helyett jobb ha hálásan tekint. A tartósan fennálló rossz lehelet hátterében sok egyéb ok is állhat, de első lépésként a fogászati vizsgálat a legkézenfekvőbb megoldás. Az állandó rossz lehelet leggyakoribb oka ugyanis  a nem megfelelő szájhigiénia következtében a fogakon felhalmozódott fogkő kialakulása, mely kiváló táptalajt jelent a szájban lévő baktériumok számára, amelyek okolhatók e kellemetlen tünetnek a kialakulásáért.
A fogkő eltávolítása egy szájhigiéniai kezelés alkalmával gyakran meg is oldja a problémát. E kezelés során a fogkő eltávolításán túl segítségére leszünk abban is, hogy egyénspecifikus szájápolási tanácsokkal lássuk el.
Azonban ha nem lépünk, a szájszag, ez a banálisnak tűnő tünet is utalhat komoly problémára, főként, ha elhanyagoljuk, és nem foglalkozunk vele. A szájszag hátterében álló fogászati problémák ugyanis ínygyulladáshoz, hosszabb távon pedig akár fogágybetegség avagy parodontitis kialakulásához is vezethetnek.
Amennyiben semmi fogászati elváltozás nem okolható a problémáért, úgy következő lépésként egy belgyógyászati, gasztroenterológiai vizsgálatot szoktunk javasolni. 

 

7. Ha fogszabályozója, fogsora, vagy hídja nem illeszkedik olyan jól, mint korábban

Nyelvünkkel gyakran végigsimítjuk fogsorunkat naponta akár többször is. Emiatt néha nehéz észrevenni a kis változásokat. Azonban ha implantátuma van, ragasztott híd vagy korona van fogsorán, vagy rögzített fogszabályozót visel, résen kell lennie! Azonnal fel kell keresnie fogorvosát, ha lazának érezi, vagy azt tapasztalja, hogy a felhelyezett fogmű nem illeszkedik olyan jól, mint korábban. Ezek folyamatos kontrollt, ellenőrzést igényelnek, mivel rendkívül fontos, hogy jól illeszkedjenek a szájban. Sok nagyobb problémának elejét veheti ezek rendszeres fogászati kontrolljával.

Végül, de nem utolsó sorban, ha ráfeledkezett, és több mint 6 hónapja járt fogorvosi ellenőrző vizsgálaton, akkor ne halogassa tovább, és kérjen mihamarabb időpontot. 

 

Ami még nagyon fontos!

Ne habozzon felhívni minket, ha bármi furcsát tapasztal!
Sokszor előfordul, hogy a páciens azt gondolja: „Semmi baj, azt hiszem, várhatok a következő időpontig, hogy ezt kivizsgáltassam”. Aztán a probléma szép lassan egyre súlyosabbá válik, eszkalálódik, és a kezdeti kis elváltozás egyre nagyobb lesz és egyre komolyabb kezelést igényel. 

Az sem gond, ha nem igazolódik be a gyanú, és nincs semmi elváltozás. Sokan szabadkoznak, mikor felkeresnek minket enyhe tünetekkel : „Ó, nem akartam zavarni, mert valószínűleg semmiség”. Én mindig megnyugtatjuk a pácienseket, hogy egyáltalán nem zavar minket.
Azért vagyunk, hogy segítsünk,  és a fő célunk, hogy minden páciensünk szájüregi egészsége a lehető legmagasabb fokú legyen.
Kérjük, forduljon hozzánk mielőbb, ha bármilyen fogászati problémát észlel! Hiszen sokkal könnyebb a kezdeti problémát orvosolni, mintha már előrehaladott elváltozásról van szó. 

Kérdése van? Írja meg!

    Időpontot szeretne?

    Témák, amelyek még érdekelhetik

     
    Tartalom